VAKULOVSKI (vakulovski) wrote,
VAKULOVSKI
vakulovski

Interviu realizat de Anca PEPELEA

Interviu cu Mihail VAKULOVSKI,  de Anca PEPELEA (Kiss FM)

  - Cate interviuri ai realizat pana acum? cu aproximatie, in cati ani si din ce domenii erau persoanele

- Uhuhuhuhuhuhu, foarte multe, sute, multe de tot. Nu ţin minte cînd am făcut primul interviu „serios”, deşi tre’ să fi fost mult după ce eram deja cunoscut ca scriitor şi critic literar. Dar primele interviuri în joacă le-am făcut cu tata, cînd eram încă foarte mic, ţin minte şi acum, în verandă, el stătea în picioare, cu cotul pe pervaz, iar eu în mişcare, pe divan, pe podea, alergînd, aşa am învăţat cele mai multe lucruri, vorbind cu el despre poezie, proză, interviu, teatru, discutînd şi exersînd în acelaşi timp, de fapt mai întîi făcînd şi după aia discutînd despre…

Am făcut cele mai multe interviuri după ce am ajuns în România. Cînd locuiam la Chişinău eram mult prea preocupat de propria scriitură şi mă gîndeam mai puţin la alţii, chiar dacă lucram şi la cîteva reviste.

Am făcut interviuri cu oameni din domenii foarte diferite: scriitori, muzicieni, pictori, istorici, sportivi, profesori, călugări, jurnalişti, regizori, actori, scenarişti, deţinuţi politici, oameni care au trăit momente speciale, oameni prinşi în chinga istoriei, oameni care au suferit din motive politice sau istorice; fiecare om ascunde o poveste, cu fiecare om poţi avea o discuţie interesantă.

 - Care a fost cel mai...special/ emotionant interviu pt tine? (de ce, cand, unde, cat a durat…)

- Au fost multe interviuri „speciale”, de la fotograful care se bagă sub tomberoanele cu urşi, ieşind cînd vrea să iasă şi animalul şi speriindu-l el pe urs cu blitzul, nu invers, la campionul mondial la gastronomie, de la super starurile rock de la Tiamat, Lacrimosa, Within Temptation, Nightwish, My Dying Bride la Mariana Tîrcă, de la Gh. Crăciun, Dan Perjovschi, Liviu Antonesei la Roman (Zdob şi Zdub), Mihnea, Răzvan, Nick (Luna Amară), Andy Ghost şi Teo Peter jr. (Altar) sau Oigan (Kumm), Junkyard (ex-Şuie Paparude), Bobi (Fără Zahăr), Harry Tavitian, Felicia Filip, Hanno Hofer (Nightlosers), de la Sergiu Nicolaescu la Radu Muntean, de la N. Manolescu la Ş. Baştovoi şi D. Crudu… Am făcut o carte de interviuri cu supravieţuitorii Holocaustului, editată de Polirom, şi mai am - la sertar, no - încă două manuscrise de interviuri: cu tinerii dintre milenii (scriitori, muzicieni, oameni de radio, sportivi…), gata de multă vreme, ca şi volumul de interviuri cu poeţii "80"-işti… Îmi plac foarte tare interviurile şi-s mulţumit de multe, dar asta depinde - iar - de cel care răspunde. Interviurile cu supravieţuitorii Holocaustului au fost foarte, foarte emoţionante, n-aş mai fi în stare să repet experienţa… Le-am făcut într-o perioadă destul de scurtă, vreun an de zile, asta însemnînd interviul propriu-zis, adică facerea întrebărilor, găsirea oamenilor, explicaţia despre ce e vorba, interviul, apoi culegerea, corectarea şi redactarea lor. M-a durut foarte tare capul în acea perioadă, de fapt, atunci am avut cele mai mari dureri de cap - la propriu, visam fragmente din interviuri – cinematografic, din alea cu camerele de gazare a mamelor, taţilor şi copiilor, cu „Întinde degetele în faţă!” şi tăierea lor, apoi: „Culege-ţi-le! Nu vezi că faci mizerie! ş.a.m.d. Am făcut un interviu şi c-un şaman, şi încă la genul feminin – Sainkho, un muzician-scriitor cu totul special, pe care Bjork o divinizează, de altfel, acela a fost unicul interviu făcut faţă-n faţă în rusă, Sainkho fiind din Siberia, chiar dacă acum e profă la Viena.

 - A fost vreun interviu realizat in conditii speciale?

- Da, am făcut un "interviu" cu Cristian Popescu… care nu mai exista… A trebuit să mă gîndesc doar la nişte întrebări pentru "răspunsurile" din textele lui. Au fost şi multe altele în condiţii cu totul speciale, ţin minte cum am făcut cu Mircea Cărtărescu interviul la Motoare, era vînt şi ne zburau foile, cînd am făcut interviul cu Bogdan Ghiu, în barul US, mi-au furat şapca pe care abia mi-o luasem de la Cluj, cu N. Manolescu am făcut interviul la el în bucătărie, un interviu foarte special pentru mine, primul interviu cu Harry Tavitian a avut loc în culise, cu Răzvan Exarhu am făcut un interviu despre expoziţia despre kitschul din „casele noastre”, adunată de el… Cred că unul din interviurile cu Dan Perjovschi a fost cel mai solicitant din punct de vedere fizic:), pentru că pentru el a trebuit să mă duc la Sibiu (de la Braşov), unde taman atunci se termina o expoziţie de-a lui, la Brukental, expo pe care a trebuit s-o ştergem - la propriu - cu dosul palmei, că era desenată cu creionul pe pereţii unor săli din muzeu şi abia după asta am făcut interviul, la reportofon, în ceainăria de pe lîngă piaţa centrală, dar tot pe acolo am făcut şi interviurile cu rock-erii care veniseră la Artmania. Apoi a trebuit să le culeg, iar cele cu Johan Edlund, Anders Iwers, Tilo Wolff, Anne Nurmi, Robert Westerholt, Jeroen van Veen au trebuit traduse, îţi dai seama. A, a făcut revista web EgoPhobia un număr special cu mine şi cu frate-meu şi ne-au rugat să facem cîte un interviu unul cu altul, adică eu l-am întrebat pe el, el m-a întrebat pe mine, alt interviu cu totul special...

 - Cat de special te-ai simtit tu dupa ce-ai avut ocazia sa vorbesti cu artistii pe care ii admirai?

- Nu m-am simţit niciodată mai special decît înaintea interviului, poate şi pentru că am început să fac interviuri după ce m-am simţit foarte puternic. Dacă făceam interviul cu Tiamat la 19 ani… nu ştiu cum m-aş fi simţit, Tiamat fiind una din formaţiile pe care le ascult de cînd a apărut pînă astăzi. Ştiu că interviurile pe care le fac sînt importante şi pentru cel care răspunde la întrebări şi atunci sîntem chit.

 - Cu cine ti-ai dori sa realizezi un interviu in viitor? de ce, unde...

- E un "interviu" imposibil, cu tata.   

Altfel, nu tînjesc după interviuri, le fac fiindcă ştiu că-s foarte importante, e o specie literară deosebită – şi pentru artişti, şi pentru cititori.

 - Cate interviuri ai dat tu pana acum? in ce calitate

- Multe, peste o sută, numai în luna asta am dat vreo 6 interviuri – despre piaţa de carte şi despre literatură, despre cărţile pe care le-am editat de curînd, despre revista pe care o fac, Tiuk!, unul fără temă, general, şi – iată – acesta pare un interviu despre interviuri. În general sînt întrebat despre literatură, cultură, muzică, Tiuk!, Basarabia, literatura rusă, traduceri, viaţă literară, relaţia R.Md. - Ro… Deci „în calitate” de scriitor, traducător, realizator al revistei Tiuk! şi român basarabean…

 - De ce ai ales meseria de jurnalist in locul celei de profesor?

- N-am ales, mie nu-mi place să aleg între ceva şi altceva. Eu am trăit cu convingerea că se poate şi aia, şi aia, nu trebuie să alegi. Imediat după absolvirea facultăţii am lucrat în 4-5 locuri, şi cercetător ştiinţific la Academia de Ştiinţe, şi lector la Universitate, şi redactor la revista „Contrafort” (dar şi colaborator la alte reviste), şi prof la liceul româno-german, iar seara descărcam TIR-uri (acest „loc de muncă” era cel mai profitabil, de altfel). Acum sînt ziarist pentru că Braşovul nu are multe variante, iar Facultatea de Litere de la Braşov e bine baricadată. Oricum, nu-mi doresc să mă întorc în învăţămînt, pentru că e mult de muncă şi se munceşte pe nasturi.

 - referitor la partea ta artistica... poet, scriitor, dramaturg... ce urmeaza? te-ai gandit sa fii regizor? scenarist?... sau deja ai fost si asa ceva?

- „Partea artistică” înseamnă foarte mult pentru mine, de fapt scriitura e viaţa mea – sună pretenţios, dar acesta e adevărul. Am fost întrebat recent cîte cărţi am publicat şi cîte am tradus şi n-am ştiut să răspund, dar am verificat şi m-am cam mirat şi eu, pentru că am publicat deja 10 cărţi (plus 2 reeditări) şi am tradus 7… Ce urmează? Am cîteva cărţi nepublicate încă şi cîteva la care lucrez acum, dacă n-aş scrie ar trebui să fac altceva foarte important pentru mine, altfel viaţa mea nu ar avea rost.

(23 ianuarie)

Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments