?

Log in

No account? Create an account
Foto Vlad Rotaru

December 2016

S M T W T F S
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Tags

Powered by LiveJournal.com
Foto Vlad Rotaru

Frate-meu de peste Prut, la propriu

Dacă îl suni pe frate-meu pe telefonul celular îţi răspunde o voce feminină: „Ocupat-Zaniato”. Asta pentru că de astăzi frate-meu nu mai e în România - a fost amendat, expulzat şi interzis - ca om, nu neapărat ca scriitor. Existenţialism românesc (pe modelul „postmodernismului românesc”), un exemplu crud şi concret de frăţie româno-română.

 Frate-meu, Alexandru Vakulovski, român, scriitor român, a publicat doar în România, a fost co-fondatorul revistei web Tiuk! – www.tiuk.reea.net, a absolvit Facultatea de Litere în România (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca), apoi a muncit şi a locuit în Cluj, Bucureşti şi Braşov (din 1996), lucrînd ca ziarist, a tradus şi publicat cărţi în română (3 cărţi de Vladimir Sorokin, jurnalul lui Venedikt Erofeev, romanul Fraţilor Presniakov, texte din muzica rock rusească), a scris în română, a vorbit în română... A debutat în 2002 cu "Pizdeţ" (roman, editura Aula, Braşov), "Oedip regele mamei lui Freud" (poezie, editura Aula, Braşov) şi "Ruperea" (teatru, Biblioteca de Poezie, Bucureşti). A mai publicat "LETOPIZDEŢ. Cactuşi albi pentru iubita mea" (Ed. IDEA Design & Print, Cluj, 2004), "ecstasy" (poezie, Ed. Pontica, Bucureşti, 2005), "TU" (Biblioteca de Poezie, Bucureşti, 2002) şi BONG (roman, Ed. Polirom, 2007). Piesele sale de teatru s-au jucat în România, Germania, Anglia; prezent în antologii şi dicţionare din România şi străinătate cu poezii, proză, teatru, eseuri.

 Născut în Basarabia (1978), părinţi, bunici, străbunici, stră-stră-stră-străbunici români, aşteaptă cetăţenia română de mai mult de 4 ani (a apărut o dată în „Monitorul Oficial”). Între timp a absolvit facultatea, lucrează, lucrează, lucrează şi aşteaptă cetăţenia română. A aşteptat-o pînă acum cîteva zile, dar pe 9 aprilie, ziua lui de naştere, îi va expira paşaportul moldovenesc, aşa că s-a dus la Poliţia din Cluj-Napoca, să-şi plătească amenda (inevitabilă) pentru că i-a expirat „şederea temporară”. Verdictul a fost acesta: 12 mln. lei vechi amendă, expulzarea din România (în maximum 15 zile) şi interdicţie de a intra în România în următorii 2 ani şi jumătate. Doar pentru că scriitorului român i-a expirat „şederea temporară” şi tot n-a obţine ut cetăţenia română, această doamnă Godot. Asta cu cetăţenia e super dură pentru cei cinstiţi (material didactic: Mitoş Micleuşanu – „Tărîmul lui Kafka”, poate fi citit în nr. 21 din Tiuk!). Dacă te uiţi pe lista noilor cetăţeni români găseşti aproape doar nume străine (mai ales arabe). Cît despre basarabeni, nu ştiu cum se întîmplă, dar cel mai uşor îşi iau cetăţenia română basarabenii de limbă rusă... Frate-meu aşteaptă de ani de zile cetăţenia, iar alţii pun mîna pe ea într-o săptămînă. Vorbesc de cazuri de mită, dar există şi un exemplu public, recent, cu fotbalistul Maximilian Nicu. Maximilian Nicu s-a născut în Germania, a trăit toată viaţa în Germania, dar şi-a obţinut cetăţenia română în cîteva zile, iar la jurămînt a vorbit doar în germană. N-am nici o treabă cu omul, dar e un exemplu.

 Azi dimineaţă am primit un mesaj de la frate-meu: „am trecut vama. sal”.

Comments

Page 1 of 11
<<[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] >>

(Anonymous)

ce-i de facut?

Mihai, cu ce am putea ajuta noi, astia, simpli cititori?
Initiaza o scrisoare deschisa, ceva, o petitie online. nu stiu ce sa spun...
eu am scris despre Alex, am scris in acelasi loc cu Alex, i-am citit toate cartile. dar asta, vad, nu ajuta cu nimic... deocamdata.
sd

Re: ce-i de facut?

nu ştiu ce-i de făcut, Sorin, abia a trecut graniţa. deocamdată cred că trebuie să se mediatizeze cazul

(Anonymous)

http://flaviusardelean.wordpress.com/

Romania nu are nevoie de talente!
martie 25, 2009, 6:28 pm
Categorisit la argument\tegument

Am aflat de la M. VKLVSK ca Sandu a fost expulzat din tara.
Cand am baut in Fire, in Cluj, cu el si cu baietii de la Luna Amara, intr-o seara, stiu ca ma intrebam, cum naiba pot ajunge sa scriu atat de mult ca el. Nervii nascuti la betie atunci erau doar izvorati din ciuda admirativa. Despre cum multumeste Romania unui AUTOR ROMAN puteti citi aici, pentru ca Mihail Vakulovski o poate zice mai bine.

(Anonymous)

deja au scris cei de la "Cotidianul"

aici: http://www.cotidianul.ro/statul_roman_il_expulzeaza_pe_scriitorul_alexandru_vakulovski-78005.html#add_op

(Anonymous)

sedere temporara

Cat timp a fost valabila sederea aceea temporara?
Probabil ar fi trebuit sa iasa din tara si sa reintre inainte ca aceasta sa expire.

adina

Re: sedere temporara

da, aşa e cu şederile temporare: trebuie să ieşi din 3 în 3 luni. dar a stat aici, în România, pt că aici lucra, aici locuia şi aştepta cetăţenia

(Anonymous)

şi pe site-ul lui Vitalie Sprinceana

http://www.spranceana.com/pizdet-667.html/comment-page-1#comment-4308

(Anonymous)

pe blog-ul lui Un Cristian:

aici: http://miculftiriadi.wordpress.com/2009/03/25/expulzarea-lui-sandu/

(Anonymous)

pe Biblioteca de Poezie:

http://bibliotecadepoezie.wordpress.com/2009/03/25/alexandru-vakulovski-a-fost-expluzat/

(Anonymous)

în Stare de Urgenţă:

http://staredeurgenta.wordpress.com/2009/03/25/frate-meu-de-peste-prut-la-propriu/

(Anonymous)

la Anatolie Juraveli:

http://anatoliejuraveli.blogspot.com/2009/03/sandu-vakulovski-fost-expulzat-din.html

(Anonymous)

la Sorin Dinco:

http://st-dinco.blogspot.com/2009/03/urgent-alexandru-vakulovski-expelled.html

(Anonymous)

cum ce-i de făcut?

Cum ce-i de făcut măi fraţilor? vakulovski să meargă la magazin şi să zică femeii ăleaia doamnă vreau o minge mare cu hexagoane negre în care să şutez până ajung fotbalist. Apoi să aprindă câte trei lumânări la trei biserici şi să se roage aşa doamne măi tată ceresc sau cum i-o zice fă-mă fotbalist mare la Zimbru Chişinău şi pe urmă transferă-mă la CFR Cluj sau la FC Başov că eu acolo am bucătărioara şi acolo mi-ar plăcea să trăiesc, să joc şi să mor, acolo în bucătăria mea românească.

eruufin

Re: cum ce-i de făcut?

ahahaha, cam glumeţ pt situaţia asta, dar cam asta e calea, se pare

(Anonymous)

pe E pur si mouve!

http://aristocle.blogspot.com/2009/03/alexandru-vakulovski-expulzat.html

(Anonymous)

pe Hiperliteratura:

http://hyperliteratura.reea.net/?p=2894

(Anonymous)

în Metropotam:

http://metropotam.ro/La-zi/2009/03/art3523462985-Pe-scurt-miercuri-25-martie/

(Anonymous)

Florin Hălălău

http://florinhalalau.weblog.ro

(Anonymous)

Re: Florin Hălălău

http://florinhalalau.weblog.ro/2009-03-25/758363/Alexandru-Vakulovski-a-fost-expulzat-din-Rom%C3%A2nia.html
Page 1 of 11
<<[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] >>