?

Log in

No account? Create an account
Foto Vlad Rotaru

December 2016

S M T W T F S
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Tags

Powered by LiveJournal.com
foto Cosmin Bumbut

Château Purcari

         Dacă vizitezi R. Moldova ca turist sau pur şi simplu vrei să-ţi cunoşti mai bine ţara, trebuie să vezi şi cramele Cricova şi Purcari. Am văzut Cricova datorită doamnei Lidia Kulikovski, directoarea Bibliotecii B.P. Hasdeu din Chişinău, înaintea lansării romanului „Biblidioteca”, şi îi mulţumesc şi acum pentru acest cadou pe care n-o să-l uit/pierd niciodată. S-a întîmplat să ajungem la crama de la Purcari chiar de ziua mea, în august 2016 (cu două zile înaintea zilei mamei), aşa că şi această vizită e un cadou, mai ales că am fost împreună cu mama, iubita, fratele şi soţia lui. Purcari este un sat vechi din raionul Ştefan Vodă, în sud estul R. Moldova, nu departe de Odesa, aşa că dacă vă duceţi (sau veniţi de) la mare – nu ezitaţi să intraţi şi pe la Château Purcari, merită! Înainte să intri în Purcari e indicator spre vinărie, apoi mergi după celelalte indicatoare, nu e ca la Pădurea de Piatră/Pobiti Kamani din Bulgaria (lîngă Varna), loc unic în lume, dar pe care-l găseşti cu greu chiar dacă cauţi exact Pobiti Kamani (are un singur semn rutier, pe la vreo 3 km de la acel monument natural excepţional, pe care l-am vizitat chiar înainte să venim la Purcari). Ei, la Château Purcari e simplu să ajungi, poate şi datorită faptului că nu e „doar” cramă de vin (istorică, din 1827!), ci şi hotel, şi restaurant. 
           Mi-a plăcut tot ce-am văzut la Purcari. Mai întîi ne-am plimbat în jurul cramei, la lacurile cu lebede şi raţe sălbatice, unde e o linişte de vis, cum e şi la viile perfect îngrijite, apoi am făcut o excursie cu degustare. Tot ce vezi e foarte impresionant, dar am avut mare noroc de ghidul Alexandru, un tînăr care cunoaşte la perfecţie istoria vinului din Purcari (şi nu numai), înzestrat nu doar cu un har crengian de povestitor, ci şi cu mult umor. Nu vă povestesc date tehnice, pentru că le găsiţi pe site: https://purcari.md/. Apropo, crama e construită – în 1827 – de călugări în formă de cruce şi s-a păstrat şi vechiul izvor, şi rezervele particulare de vin, în proiect fiind implicate mai multe capete regale – ruşi, britanici, români... Au colecţii de vinuri de la Regina Elisabeth a II-a a Marii Britanii la Casa Regală a României (da, Château Purcari e furnizorul Casei Regale a României!). Se spune că vinul e atît de bun şi datorită locului – lîngă Nistru şi Marea Neagră, pe dealuri mereu însorite, sol numai bun pentru vii. Apropo, din curtea cramei (cu teren de tenis, locuri de joacă pentru copii, terase, părculeţ…) se vede şi Ucraina, şi Transnistria.
Dacă ne întoarcem la vinuri, am degustat două feluri de vin incredibil de bune (ghidul Alexandru iar a fost la înălţimi… uluitoare), de care ne-am şi cumpărat (+ o sticlă de Purcari Icewine, vin obţinut din struguri recoltați la temperatura de -6…-8 C, Grand Prix la una dintre cele mai prestigioase competiții internaționale). Cunoaşte toată lumea Negru de Purcari şi Roşu de Purcari (vedeţi premiile cîştigate începînd cu premiul Medalia de Aur de la Expoziția Mondială de la Paris, 1878), dar acum se fac şi vinuri noi, cu etichete-picturi, picturi pe care le puteţi admira „pe viu” dacă ajungeţi la Purcari (Vinohora, Maluri de Prut…). În afară de acele picturi reproduse pe vinuri sînt expuse şi alte picturi faine, cele mai impresionante fiind tablourile lui Vasile Botnaru, pictate cu vin (una dintre ele se numeşte, foarte frumos, „Pacea are miros de busuioc”)! Un loc mai bun pentru aceste picturi nici nu există! Chiar dacă se subînţelege – mai menţionez o dată calitatea vinurilor de la Purcari (încă n-am deschis sticlele, aşteptăm o ocazie specială, că-s vinuri de sărbătoare!). Pînă ajungeţi la faţa locului, puteţi urmări activitatea Château Purcari pe pagina lor de facebook: https://www.facebook.com/purcari/

(fotografii - în următorul nr. Tiuk)

Comments