VAKULOVSKI (vakulovski) wrote,
VAKULOVSKI
vakulovski

URGENŢĂ

A ajuns şi la mine "STARE DE URGENŢĂ", revista de literatură, artă şi atitudine a lu' Dudu & Marius, o revistă binevenită şi foarte bună, care apare la Chişinău, despre care voi scrie mai încolo. Acum trebuie să public aici, pe blog, răspunsurile la cele două anchete gîndite de redactori, cu întrebările lui Dumitru Crudu, aşa cum le-am primit pe e-mail, pentru că în revistă apare o singură anchetă, iar răspunsurile mele au fost lipite pur şi simplu unul după celălalt, fără nici o legătură, fireşte. Nasol e că cititorul nu poate să înţeleagă ce se întîmplă, văzînd răspunsul la a doua anchetă, care în S.d.U. devine a doua parte a răspunsului, lipindu-se ca nuca de perete. Iaca:

 

STARE DE URGENŢĂ: Cum se vede din Brasov Basarabia? Oare ar trebui sa se implice scriitorii basarabeni stabiliti in Romania in viata culturala si social-politica din Basarabia? Sa participe la vot, sa ia atitudini fata de ceea ce se intimpla in Basarabia sau nu?

Mihail VAKULOVSKI: Am trecut pîrîul Prut în 1996, mai întîi la doctorat, patru ani în Bucureşti, apoi - la Braşov, la munci silnice. N-am pierdut niciodată legătura cu Basarabia, îţi dai seama. Acolo m-am născut, părinţii au rămas acolo, prietenii, o mare parte a biografiei, acolo m-am format, inclusiv ca scriitor, acolo am debutat, acolo îmi sînt rădăcinile şi mormintele bunicilor şi străbunicilor (mai încoace nu pot... nici să vorbesc, nici să scriu...)... Vorbesc cel puţin o dată pe săptămînă cu mama la telefon, ajung acasă de cîteva ori pe an, de obicei de Paşti sau de Anul Nou şi - obligatoriu - la ziua mea de naştere, pe care o consider sărbătoare pentru părinţi, nu pentru mine, şi încă n-a existat nici o zi de naştere altundeva decît acasă - sau pe drum: în drum spre casă. Corespondez mereu pe e-mail şi pe mess cu prietenii, cu cunoscuţii. Am avut mereu cel puţin o rubrică în vreo revistă de la Chişinău, mulţi ani - la "Contrafort", pe atunci revista tinerilor scriitori, acum la "Flux", joia - o rubrică de interviu, iar vineri - "Tatuaje", o rubrică de atitudine, în pagina de cultură. Comunic mereu cu basarabenii din străinătate, în special cu prieteni basarabeni din România, mai ales oameni de artă, dar nu numai... Mă uit aproape zilnic peste ziarele chişinăuiene care au site-uri, sînt la curent cu ce mai fac-scriu sciitorii basarabeni, ce publică, apoi fac Tiuk!, unde public mulţi scriitori foarte buni din Basarabia. Mă interesează Basarabia, normal, mă implic scriind în revistele din România despre scriitorii basarabeni, despre cărţile scriitorilor basarabeni, despre întîmplări, evenimente şi drumuri basarabene. La vot? Nu, nu pun botu', nu mă duc la vot.

 

STARE DE URGENŢĂ: Care ar fi temele stringente pe care ar trebui sa le abordeze scriitorii basarabeni si sa le dezbata intelectualii?

Mihail VAKULOVSKI: O temă mereu actuală pentru scriitorii din Basarabia, Cuba, Brazilia, Canada, Germania sau de oriunde altundeva e prezentul şi trecutul recent, pe care îl cunoaştem şi care ne cunoaşte, viaţa pe care credem că o trăim, dar care ne demonstrează invariabil & inevitabil că oamenii sînt sub vremi, vrem noi să recunoaştem sau nu. Altfel, nu există teme de urmat obligatoriu, teme care nu pot fi respinse sau neglijate în favoartea altor teme, mai ales că "tema" nu înseamnă prea mult pentru scriitor, poate să nu însemne chiar nimic. Sînt şi lucruri vitale şi foarte importante, asta e clar, sînt oameni şi momente fără de care n-ar exista nici unul dintre noi – părinţii, naşterea –, dar asta nu înseamnă că toţi scriitorii trebuie să scrie măcar cîte o poezie despre mamă, o poezie despre tată, o poezie despre patrie, o poezie despre univers, o poezie despre pace..., deşi, recunosc, n-ar fi o idee neinspirată. Să nu fie primit în Uniunea Scriitorilor nici un scriitor care n-a scris nimic despre mama lui! Deşi pare o pornire nobilă şi profund umană, nu e normal să îngrădeşti - în nici un fel - libertatea unui scriitor. Fiecare scriitor să scrie despre ce are el chef să scrie, despre ce cunoaşte mai bine, să nu se arunce pe val şi să scrie despre ce e la modă, ci să scrie despre ce îl interesează, îl obsedează, asta e foarte important – scriitorul trebuie să fie obsedat de ce scrie.

Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 4 comments